Aşırı Antrenman Belirtirleri
Aşırı Antrenmanın İşaretleri
Aşırı Antrenman Hakıkında
Bazen herkes aşırı antrenman yapabilir. Önemli olan bunu anlayabilmek. Bizde size gelen sinyalleri anlayabilmeniz için bu konuyu biraz açmak istedik. Sürekli Yorgun Hissetmek: Gün içinde yaptığınız işlerde hep isteksiz olmaya başlamışsanız belki de dinlenme zamanı gelmiştir. Antrenmanlarınızda gereğinden fazla çaba sarf ediyor olabilirsiniz.
Genellikle fitness veya vücut geliştirmesporuna yeni başlayan kişiler çok fazla çalışınca daha iyi gelişeceğini düşünürler ve sıklıkla bu hataya düşerler. Yapılan antrenmanlar, sporcunun kaldırabileceği kapasitenin üstüne çıkarsa kronik yorgunluk başlar bu durumda gelişimi ve diğer antrenmanlardaki performansı kötü etkiler. Bu durumla karşılaşmamak için tavsiye edilen çalışma sistemlerine dikkat etmek gerekir. Yeni sporcular için ideal süre haftada 4 gün ve 1er saati aşmayan antrenman programlarıdır. Piramit set, drop set gibi sistemler yerine klasik set uygulaması yapılmalıdır.
Antrenmanlarda Ağırlık Eşiklerinin Düşmesi
Uzun süredir antrenmanlarınızda iyi performans alıyorken ve ağırlıklarınızı düzenli arttırıyorken hiç beklenmedik şekilde gerilemeye başlamışsanız beklide yine ufak bir ara verme zamanı gelmiştir. Yapılan antrenmanların şiddetine ve yoğunluğuna göre 2-3 ayda 5-7 gün dinlenme vermek performansın gerilemesini ve yorulmuş olan bağ eklem sistemlerini rahatlatır.
Uyku Düzeninin Bozulması
Uyku esnasında yaptığınız çalışmaların karşılığını alırsınız. Antrenmanda yorduğunuz kaslarınız dinlenir ve yapılanır. Bu yapılama sürecinde en büyük etken büyüme hormonudur ve uyku esnasında salgılanır. Aşırı antrenman yaparsanız, yorgun olsanız da uykuya dalmanız zorlaşır, bunun sebebi de stres hormonu olan kortizol un vücudunuzda yüksek seviyelere varmış olmasıdır. Bu hormon vücudunuzun rahatlamasına ve düzenli uykuya engel olur.
İştahsızlık
Aşırı derecede antrenman yapmak, kalp atım hızınızı arttırır, buda adrenalin gibi hormonların gereğinden fazla salınımına yol açar. Düzensizleşen vücut dengesi sizi iştahsızlığa sürükler ki, buda çalışmalarınızın karşılığını alamamanız anlamına gelir. Beslenmeyen kaslar büyümek yerine küçülür. Sonraki antrenmanlarınızda otomatik olarak performansınız düşer.
Ruhsal Durumda Dengesizlik
Antrenman yapmanıza rağmen ve her şeyin normal devam etmesine rağmen sizin üzerinizde gereksiz bir bunalma hissi veya negatif düşünceler oluşmaya başlamışsa, antrenmanlara ara verme zamanı gelmiştir.
Overtaraining (sürantrenman) durumuyla tamamen yüzleşmeden önce ara verin ve ufak tefek değişiklikler yapın, kısacası kafanız dağıtın. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması: Fazla antrenman sporcuların üst solunum yollarını hastalıklara karşı daha zayıf hale getirir. Bağışıklık sistemi stres ve fizyolojik baskılardan çabuk etkilenir. Sıklıkla hasta olmaya başlamak da antrenmanlarınızı biraz hafifletmeniz anlamına gelebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder